1,000.00ден

МАНУ ЧАО

Еден од најголемите музички револуционери, човек, често нарекуван антиглобалист и борец за човечки права, а во моментот се смета за еден од најважните гласови во светот на музиката.

Ману Чао зад себе има богата музичка кариера, а големо влијание врз него имала британската рок и панк сцена, посебно бендови како „The Clash“, „The Jam“ и „Dr. Feelgood“. Својата прва група „Hot Pants“ ја основал во 1980 година, а во 1987 година се појавил легендарниот бенд „Mano Negra“. За кратко време бендот ја освоил публиката и станал популарен, посебно во Јужна Америка и Европа. По распаѓање во групата во 1995 година, Ману својата кариера ја продолжил самостојно, пеејќи за љубовта, животот во гето, слободата на мислење и живеење и истовремено ја пренесува неодоливата мешавина од сентиментална мелодија со брз ритам.